...Και αυτή είναι η αρχή. Το Zanneio-Noise έδρασε ως έντυπο περιοδικό πέρυσι. Φέτος πιάνεται στον ιστό του Διαδικτύου, παραμένοντας ασυμβίβαστο, όπως αρμόζει σε μας, τους δυναμικούς αρθρογράφους, είδος μοναδικό και αξιαγάπητο. Το είδος αυτό, λοιπόν, σας ταξιδεύει σε συλλογισμούς αλλά και αέρινα λόγια. Λογικά στο τέλος θα 'μαστε είτε πιο προσγειωμένοι είτε πιο ονειροπόλοι...

Θαυμαστές της νεανικής εκφραστικής αυθεντικότητας και θερμοί υποστηρικτές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και του διαλόγου, σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας σκέψεις, απόψεις, εμπειρίες και συναισθήματα. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μας...

Από τη συντακτική ομάδα

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

H ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ E-READERS!


Μια νέα εποχή στην ιστορία των βιβλίων ξεκινάει καθώς οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης βιβλίων(e-readers) εισβάλλουν στον κόσμο μας για να τραβήξουν τα βλέμματα των <<βιβλιοφάγων>> και των φίλων των gadgets!
Tα e-readers είναι συσκευές που μοιάζουν με υπολογιστές παλάμης και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα μέσο βιβλίο. Κυκλοφορούν ήδη από την Amazon από το 2007 και αργότερα από άλλες μεγάλες εταιρείες ,όπως τη Sony και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να <<κατεβάζει>> ολοκληρωμένους τίτλους βιβλίων. Αρκεί να αναφερθεί το γεγονός ότι μοντέλα όπως τα Kidle Dx της Amazon έχουν χωρητικότητα έως και 3.500 βιβλία! Οι συσκευές αυτές, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του ηλεκτρονικού μελανιού δε χρειάζονται κάποια πηγή φωτός στο πίσω μέρος της οθόνης επιτυγχάνοντας έτσι πιο ξεκούραστο διάβασμα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια,αφού μια φόρτιση είναι αρκετή για το ξεφύλλισμα 7.500 σελίδων! Μάλιστα κάποια μοντέλα περιέχουν ειδικά στυλό, ώστε να είναι εφικτή η υπογράμμιση αποσπασμάτων ή η δημιουργία σημειώσεων από το χρήστη στο περιθώριο της ηλεκτρονικής σελίδας.
Τα βασικά ερωτήματα που γεννιούνται με την εμφάνιση των e-readers είναι αν τελικά θα αντικαταστήσουν τα βιβλία που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και αν εμείς οι ίδιοι είμαστε σε θέση να προδώσουμε έναν από τους πιο πιστούς μας συντρόφους ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στο νέο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα! Ας αναλογιστούμε μόνο την ευχαρίστηση που μας κατακλύζει όταν γυρίζουμε και την τελευταία σελίδα ενός βιβλίου και η αίσθηση ότι έχουμε κατακτήσει έναν νέο <<πνευματικό κόσμο>> αλλά και τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από αυτό! Γιατί το κάθε βιβλίο έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα όπως και οι άνθρωποι μεταξύ τους και περιμένει υπομονετικά σε κάποιο ράφι έναν από εμάς να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του και να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του! Όλη αυτή η μαγεία χάνεται με τη χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου ,αφού αναπτύσσεται μια πιο ψυχρή σχέση μεταξύ ανθρώπου και βιβλίου. Οι σελίδες τους αντικαθίστανται πια με <<ηλεκτρονικές σελίδες>> και το ανθρώπινο χέρι από ειδικά πλήκτρα που αναλαμβάνουν το ξεφύλλισμα.
Γνωστοί συγγραφείς όπως ο Μάνος Κοντολέων και ο Ευγένιος Τριβιζάς υποστηρίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι με τα ανερχόμενα e-readers ,αλλά πιστεύουν πως είναι σημαντικό να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση μεταξύ αυτών και των βιβλίων και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το ένα το άλλο! Άλλοι πάλι δηλώνουν ότι αισθάνονται άβολα, όταν τους ζητείται να υπογράψουν στην οθόνη ενός e-reader αντί για κάποιο αντίγραφο του βιβλίου τους.
Οι απόψεις πάνω στο θέμα των e-readers διίστανται και ο καθένας από μας μπορεί να επιλέξει αν θα ταχθεί υπέρ τους ή όχι. Ούτε φυσικά μπορούμε να απομονωθούμε από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Όμως πιστεύω πως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε στη ζωή ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) επίτευγμα στην ιστορία του ανθρώπου στην αρχική του μορφή, ώστε να μην καταλήξει ως άλλο ένα μουσειακό είδος! Ας μην εγκαταλείψουμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας στη φθορά του χρόνου!

Σοφία Σπυράκου Α4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.